Επιστημονική Εταιρεία Ελέγχου του Στρες & Προαγωγής της Υγείας

Eikona 9
Eikona 8
Eikona 7
Eikona 6
Eikona 5
Eikona 4
Eikona 3
Eikona 2
Eikona 1

Η παχυσαρκία είναι από τις σημαντικότερες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας στην Ελλάδα. Το στρες επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τη διατροφική συμπεριφορά και

τις επιλογές που κάνουν τα άτομα στην καθημερινή τους ζωή. Οι σημερινές συνθήκες ζωής που χαρακτηρίζονται από έντονο στρες, ο υπερβολικός φόρτος εργασίας, η έλλειψη χρόνου οδηγούν τα άτομα στο να καταφεύγουν στο γρήγορο και εύκολο φαγητό και να μην φροντίζουν σωστά τη διατροφή τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι η σχέση μεταξύ στρες και παχυσαρκίας είναι αμφίδρομη. Το σύστημα του στρες παίζει παθογενετικό ή επιβαρυντικό ρόλο στη παχυσαρκία. Υπό συνθήκες στρες τα άτομα αποκτούν συμπεριφορές όπως η συναισθηματική υπερφαγία με αποτέλεσμα τα ποσοστά παχυσαρκίας στην χώρα μας να αυξάνεται δραματικά και να ξεπερνάει το 18%.

Τα οφέλη που θα αποκομίσουν τα άτομα από τη συμμετοχή τους στο εν λόγω πρόγραμμα, είναι τα ακόλουθα:

  •   Μείωση του βάρους
  •   Μείωση του Στρες/Άγχους και της αρτηριακής πίεσης
  •   Βελτίωση της ποιότητας της ζωής
  •   Ανάπτυξη ευεξίας
  •   Υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών (διατροφή, άσκηση, ρουτίνα, ύπνος κλπ.)
  •   Βελτίωση διάθεσης, μείωση κατάθλιψης
  •   Βελτίωση της αυτοεικόνας και της  αυτοεκτίμησης

Mousumi Bose, Blanca Oliván, and Blandine Laferrère.(2009). Stress and obesity: the role of the hypothalamic–pituitary–adrenal axis in metabolic disease. Curr Opin Endocrinol Diabetes Obes.16(5): 340–346

Chaplin K, Smith AP. (2011). Breakfast and snacks: associations with cognitive failures, minor injuries, accidents and stress. Nutrients, 3(5):515-528

Michels N, Sioen I, Braet C, Eiben G, Hebestreit A, Huybrechts I, Vanaelst B, Vyncke K, De Henauw S. (2012). Stress, emotional eating behaviour and dietary patterns in children. Appetite, 59(3):762-769

Esch T., Fricchione, G. L., & Stefano G.B., (2003). The therapeutic use of the relaxation response in stress-related diseases. MedSciMonit9, 23-34.

Varvogli, L., & Darviri, C. (2011). Stress management techniques: evidence-based procedures that  reduce  stress  and promote  health. Ηealth Science Journal  5(2): 74-89.

Chaplin K, Smith AP. (2011). Breakfast and snacks: associations with cognitive failures, minor injuries, accidents and stress. Nutrients, 3(5):515-528

Christaki E1, Kokkinos A, Costarelli V, Alexopoulos EC, Chrousos GP, Darviri C. (2013). Stress management can facilitate weight loss in Greek overweight and obese women: a pilot study. J Hum Nutr Diet, 26 (1): 132-139